Warszawski Kalejdoskop Edukacyjny 2018 – już w najbliższą niedzielę

To już w najbliższą niedzielę 27 maja!

Zapraszamy do Parku Bródnowskiego  na VI Warszawski Kalejdoskop Edukacyjny – imprezę nie tylko dla dzieci.

Zagraj w… KALEJDOSKOP !

Zobacz pokazy z ciekłym azotem a nawet wybuchowe eksperymenty chemiczne, obejrzyj happening historyczny z kilkumetrową kopią obrazu Jana Matejki, sprawdź jak się robi słodycze bez cukru, weź udział w grach varsavianistycznych, a nawet spróbuj popływać kajakiem po parkowym stawie. A to tylko część atrakcji przygotowanych przez 22 organizacje pozarządowe w ramach VI Warszawskiego Kalejdoskopu Edukacyjnego. Impreza dedykowana całym rodzinom odbędzie się w niedzielę 27 maja w godz. 11-17 w Parku Bródnowskim – razem z Turniejem Rycerskim.

Czym jest Kalejdoskop Edukacyjny?

Warszawski Kalejdoskop Edukacyjny to wspólne przedsięwzięcie stołecznego Biura Edukacji i warszawskich organizacji pozarządowych. Chcemy pokazać mieszkańcom Warszawy potencjał edukacyjnego III sektora i dać szansę na wzięcie udziału w rozmaitych warsztatach, animacjach i pokazach naukowych.

Co roku organizacje pozarządowe we współpracy z Biurem Edukacji prowadzą kilkaset programów edukacyjnych z różnych dziedzin. Wspierają one nauczycieli w realizacji podstawy programowej, uatrakcyjniają szkolne lekcje, ale również animują czas wolny uczniom. Korzysta z nich kilkanaście tysięcy dzieci i młodzieży! A przy okazji nabywa bardzo ważne umiejętności, m.in. pracy w grupie metodą projektową czy współpracy z osobami niepełnosprawnymi.

Jakie atrakcje przygotowaliśmy na najbliższy Kalejdoskop?

Wszyscy, którzy w niedzielę przyjdą do Parku Bródnowskiego otrzymają specjalny folder, w którym zaprezentowano każdą organizację pozarządową oraz umieszczono zagadkę, związaną z jej profilem działania. Za prawidłową odpowiedź oraz wykonanie animacji przygotowanej przez organizację będzie można otrzymać stempel. Ci, który zbiorą 12 pieczątek mogą liczyć na sympatyczne nagrody i niespodzianki! Gra ma zachęcić dzieci do skorzystania z warsztatów, animacji i pokazów, ale już one same w sobie są niezwykle atrakcyjne i widowiskowe. I pokazują, że zdobywanie wiedzy nie musi być mozolne i nudne. Na wszystkich będą też czekały smaczne jabłka, które są symbolem wydarzenia. Organizatorzy nawiązują tym samym do słynnego Jabłka Newtona.

Oto kilka zdjęć z zeszłorocznego Kalejdoskopu:

Na piknik rodzinny – VI Warszawski Kalejdoskop Edukacyjny – zapraszamy do Parku Bródnowskiego w niedzielę 27 maja. Impreza będzie trwała od godziny 11:00 do godziny 17:00. Gwarantujemy słoneczną pogodę i doskonałą zabawę edukacyjną!

Więcej o Kalejdoskopie Edukacyjnym przeczytacie na facebookowej stronie wydarzenia: