festiwal Kultura Nieponura

Objęliśmy patronatem festiwal “Kultura Nieponura”

“Kultura Nieponura” jest to projekt społeczny stworzony przez młodych ludzi, dla młodych ludzi, mający uświadamiać młodzież o legalnych źródłach kultury.

Okazuje się bowiem, że aż 51% internautów w Polsce deklaruje korzystanie z nielegalnych źródeł kultury w internecie! To są dane z raportu Deloitte  “Piractwo w Internecie – straty dla kultury i gospodarki” z 2017 r.  Ściągając film z nielegalnego źródła, okradamy twórców i często utrudniamy im dalszy rozwój.

Organizatorzy tak mówią o swoim projekcie:

“Kultura nieponura” to projekt społeczny stworzony przez młodych ludzi, dla młodych ludzi. Chcemy uświadamiać innych o legalnych źródłach kultury. Dlatego organizujemy festiwal sztuki, podczas którego odbędzie się wystawa prac młodych twórców, pokazy filmów i muzyka na żywo. Wstęp jak i wiedza pozyskana podczas akcji są darmowe. Dla młodych autorów jest to doskonała okazja do utworzenia nowych kontaktów oraz możliwość promocji w lokalnym środowisku.

Stowarzyszenie „MARI” objęło patronatem „Kulturę Nieponurą”.  Festiwal odbędzie się 21 kwietnia 2018 na terenie Bednarskiej Szkoły Realnej przy ul. Kawalerii 5.
Program festiwalu, oraz szczegółowe o nim informacje znajdziecie na społecznościowej stronie wydarzenia:

W imieniu organizatorów zapraszamy serdecznie – przyjdźcie i zobaczcie co przygotowali młodzi twórcy, na pewno warto!